Dünyanın dört bir yanından UNESCO Dünya Mirası sit alanları
“Havada asılı” anlamına gelen Meteora, dik zirvelerin üzerinde yer alan manastırlarıyla biliniyor. Sıra dışı kaya oluşumları ve manastırları ile Teselya Dağlarında gizli bir cevher ve hem doğal hem de tarihsel olarak ilgi çekici. Yunanistan’ın iç bölgelerinde yer aldığı için Meteora’ya ulaşmak pek kolay değil. Bu kayalara ilk olarak inzivaya çekilen keşişlerin 9. yüzyılın başlarında tırmanarak mağaralara ve kaya boşluklarına yerleştiğini bilen pek kişi yoktur. UNESCO, Meteora’yı dünya miras listesine almıştır.
Ad Deir, Petra, Ürdün

El-Deir olarak da bilinen Ad-Deir, antik Ürdün kenti Petra’da bulunan kayadan oyulmuş muazzam bir yapı. Ürdün’de Petra Arkeoloji Parkı’nda yer alıyor. Ne zaman inşa edildiğine ilişkin resmi bir kayıt olmamakla birlikte milattan önce 1. yüzyılın ortasında olduğu tahmin ediliyor. Orta Doğu’daki en bilinen yapılardan biri olmakla birlikte UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor.
Sigiriya, Sri Lanka

Sigiriya Antik Kenti, Lions Kayası olarak bilinen bir kaya kalesi ve saray da dahil olmak üzere eski Sinhala başkentinin kalıntılarını içeriyor. Prens Kasyapa bu devasa kompleksi beşinci yüzyılın sonunda inşa etti. İki devasa aslan pençesi, kompleksin son ve en önemli aşaması olan saraya yol veriyor. 1982 yılında UNESCO, Sigiriya Kayası’nı “Sigiriya Antik Kenti Sri Lanka” adı altında Dünya Mirası Alanı olarak belirledi.
Kayıt yılı: 1982
Dogon Bölgesi, Mali

Bir kayalığın üzerine tünemiş pitoresk Irelli köyünde, esrarengiz Tellem halkı tarafından uçurum kenarına inşa edilmiş çok sayıda ev bulunuyor. Bandiagara Kayalığı, UNESCO’nun “uçurumlar ve kumlu platolardan oluşan güzel bir manzara” olarak tanımladığı 150 kilometre uzunluğunda bir uçurum. Bu bölge, yüzyıllardır geleneksel Dogon kültürünün kalbinde yer alan özel evleri, tahıl ambarlarını, sunakları, kutsal alanları ve ortak toplanma yerlerini koruyor.
Calanques de Piana, Fransa

Korsika Adası’ndaki Piana köyü yakınlarında yer alan bu manzara, ziyaretçilerine muhteşem bir görsel sunuyor. Kısmen denize doğru uzanan hardal kırmızısı sarp kaya oluşumları adeta birer soyut heykeli andırıyor. Adanın en güzel yeri olarak bilinen bu bölgede çok sayıda yürüyüş parkuru ve deniz mağarası bulunuyor. Porto Körfezi’nin bir parçası olan bu alan, Girolata Körfezi ve Scandola Doğa Koruma Alanı ile birlikte dünya mirası olarak kabul edildi.
Kayıt Yılı: 1983
Amber Kalesi, Hindistan

Kale, Racastan’daki Jaipur şehri yakınlarında Maota gölüne bakan bir tepenin üzerinde yer alıyor. Yaklaşık yedi asırdır ayakta olan bu muhteşem saray, aslen Raja Man Singh tarafından Rajput mimari tarzında inşa edilmiş ve Babür etkileri de görülüyor. Soluk sarı, pembe kumtaşı ve beyaz mermerden inşa edilen kalenin içinde birçok küçük saray bulunuyor.
Kayıt Yılı: 2013
Castillo San Felipe del Morro, Porto Riko

Porto Riko sömürge mirasının bir parçası olan bu tarihi kale, Eski San Juan adacığının kuzeybatı noktasında yer alıyor. 16. ve 18. yüzyıllar arasında inşa edilen kale, şehri ve San Juan Körfezi’ni deniz yoluyla yaklaşan saldırganlardan korumak için altı seviyeli bir kale olarak Karayip Denizi’nde stratejik bir noktada inşa edilmiş.
Kayıt yılı: 1983
Pura Ulun Danu, Endonezya

Bratan Gölü kıyısında yer alan bu Hindu tapınağı, Bali’nin kültürel peyzajının bir parçası. Yüzen tapınak, hem Hindu hem de Budistler tarafından kutsal kabul edilen su tanrıçası Dewi Danu için yaptırılmış. Gri volkanik taşlardan inşa edilen bu mimari şaheser, Bratan gölünün su seviyesi yükseldiğinde su üzerinde yüzüyormuş gibi görünüyor.
Kayıt Yılı: 2012
Tapınaklar Vadisi, İtalya

Bu muazzam arkeolojik alan, Sicilya’nın kadim geçmişi ile Yunan kültürel ve dini mirasının bir özeti niteliğinde. Agrigento bölgesine yer alan Tapınaklar Vadisi’nde yedi ana tapınak bulunuyor. UNESCO sembolü, Concordia Tapınağı’nın altı sütunlu ön yüzünden kaldırıldı. M.Ö. 6 yüzyılda yapılan alan, önemini ve büyüleyiciliğini günümüzde de koruyor.
Kayıt Yılı: 1997
Meera Tapınağı, Hindistan

Adını 16. yüzyılda yaşamış Hintli yazar ve mistik Mira Bai’den alan bu tapınak, Racastan eyaletinde bulunuyor. Mewar Krallığı’nın Rajput Hanedanlığı tarafından yaptırılan Chittorgarh kalesinin bir parçası. Kalede saraylar, büyük su kütleleri, tapınaklar, anıtlar ve zafer kuleleri dahil olmak üzere birçok tarihi yapı bulunuyor.
Kayıt yılı: 2013
Machu Picchu, Peru

Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olan Machu Picchu, Peru’nun en çok ziyaret edilen harabelerinden biri. İncelikli taş işçiliği, terasları ve sulama sistemi, İnka İmparatorluğu’nun mirasının sembollerini taşıyor. Muhteşem manzaraların yanı sıra görülmesi gereken en ünlü yapılar arasında Güneş Tapınağı ve Intihuatana Taşı bulunuyor. Ziyaretçileri arazide otlayan ünlü lamalar karşılayabiliyor.
Kayıt yılı: 1983
Devler Kaldırımı, Kuzey İrlanda

Kuzey İrlanda’daki tek UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı olan Devler Kaldırımı, İrlanda’nın en popüler doğa harikalarından biri. Yaklaşık 50 milyon yılda şekillenmiş olan Devler Kaldırımı, kıyıya doğru uzanan sürekli bir lav akışının denizle temas edip soğumasıyla oluşmuş. Bazalt kayalıkların eteğinde yer alan bu oluşum, denizden sivrilerek çıkan yaklaşık 40.000 devasa siyah bazalt sütunun bir araya gelmesiyle ortaya çıkmış.
Kayıt yılı: 1986
Ha Long koyu, Vietnam

Ha Long Koyu, Kuzey Vietnam’da yaklaşık 1.600 ada ve adacıktan oluşan muhteşem bir doğa harikası ve 1.500 kilometrekarelik bir alana yayılmış durumda. Koy, görkemli bir deniz manzarasıyla tırnaklı kireçtaşı sütunlar ve mağaralardan oluşan kayalık ve toprak adaların yer aldığı doğal okyanus karstik topografyasıyla ünlü. Ha Long Koyu aynı zamanda çok zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip.
Kayıt yılı: 1994
Palace da Pena, Portekiz

Romantik mimari tasarım akımına uygun olarak inşa edilen bu gösterişli 19. yüzyıl dönemi sarayı, Portekiz’deki gezginler için öne çıkan cazibe merkezlerinden biri. Sintra Dağları’ndaki bir tepenin üzerinde yer alan bu ulusal anıt, birbirinden farklı mimari tarzlar kullanılarak inşa edilen bir yapı. Renkli terasları ve göz alıcı mazgallarıyla ünlü bu simge yapı, Portekiz’in Yedi Harikasından biri olarak kabul ediliyor.
Kayıt yılı: 1995
Ostia Antica, İtalya

MÖ 7. yüzyılda kurulan antik Roma liman kenti Ostia Antica, MS 9. yüzyılda terk edilmiş. Günümüzde ziyaretçilere açık olan arkeolojik park, bir zamanlar Roma İmparatorluğu idaresi altında olan bir ticaret merkeziydi ve imparatorluğa askeri üs olarak hizmet ediyordu. İyi korunmuş mozaikleri ve freskleriyle bu harabeler genellikle Pompeii ile karşılaştırılıyor ve Roma dönemi kalıntılarına ilgi duyanların mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler arasında.
Kayıt yılı: 2018
İnka harabeleri, Ekvador

Ekvador’un Kolomb öncesi döneme ait en önemli harabelerinden biri olan Ingapicra, güzel Cuenca şehrinin 90 km dışındaki Canar bölgesinde bulunuyor. Bu olağanüstü arkeolojik alanın büyüleyici bir geçmişi var. Harabelerin en etkileyici yapısı, türünün tek örneği olan elips şeklindeki İnka imparatorluğu Güneş Tapınağı. Etrafındaki kırsal alanın panoramik manzarasına sahip antik bir Cañari tören kayasının üzerine inşa edilmiş bu yapı, kompleksin ve vadinin en muhteşem manzaralarını gözler önüne seriyor.
Kayıt yılı: 1983
Shirakawa-go’nun tarihi köyleri, Japonya

Gifu prefektörlüğünde bulunan bu tablo güzelliğindeki köy, dünyanın en çok kar yağan bölgelerinden birinde yer alıyor. Harika dağları ve çeltik tarlalarının yanı sıra yoğun kar yağışına dayanacak şekilde tasarlanmış geleneksel gassho-zukuri evleri de oldukça popüler. Ayrıca ziyaretçiler, 20’den fazla binanın korunduğu ve sergilendiği açık hava müzesini de gezebiliyor.
Kayıt yılı: 1995
Sainte-Foy Abbey Kilisesi, Fransa

Roma stili yapılar arasında en eski başyapıtlardan biri olarak kabul edilen Conques’teki bu kilise, Santiago de Compostela Yolları’nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı olarak kabul edildi. Kilise, Hristiyan hacılar için Santiago de Compostela’ya giden yol üzerindeki popüler duraklardan biri. Kilisenin duvarları, dini tasvirleri barındıran heykel ve duvar resimleriyle bezeli.
Kayıt yılı: 1998
Machu Picchu, Peru

Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olan Machu Picchu, Peru’nun en çok ziyaret edilen harabeleri. İncelikli taş işçiliği, terasları ve sulama sistemi İnka İmparatorluğu’nun mirasının bir sembolü. Muhteşem manzaraların yanı sıra görülmesi gereken en ünlü yapılar arasında Güneş Tapınağı ve Intihuatana Taşı bulunuyor.
Kayıt yılı: 1983
Ngorongoro Koruma Alanı, Tanzanya

Dünyanın en büyük el değmemiş kalderası olan muhteşem Ngorongoro Krateri bu koruma alanının geniş savanları içerisinde bulunuyor. Bu ulusal koruma alanı fil, ceylan, antilop, zebra ve aslan gibi hayvanlara ev sahipliği yapıyor.
Kayıt yılı: 1979
Haghartsin Manastırı, Ermenistan

Dilijan kasabası yakınlarında bulunan bu manastır kompleksi, kiliselerden, taş yapılardan ve farklı yapılardan oluşuyor. Bu yapılar, yıllar boyunca çok kez hasar görmüş ve tarihi dokularının korunması için çeşitli restorasyonlar geçirmiş. Duvarlarında, manastırın üzerine kurulduğu temelleri, manastıra yapılan bağışları, manastırın geçirdiği restorasyonları ve birbirinden farklı olaylarla ilgili bilgileri tasvir eden 100’den fazla yazıt bulunuyor.
Kayıt yılı: 1996
Akropolis, Yunanistan

Başkent Atina’nın yukarısında bulunan bu anıt, dünyanın tarih öncesi döneminden kalma en popüler arkeolojik sit alanlarından biri. Yıllar içerisinde tanrıların efsanevi evi, kralların kalesi ve tapınak olarak kullanılmış ve günümüzde dünyanın en çok ziyaret edilen turistik cazibe merkezlerinden biri.
Kayıt yılı: 1987
Eski İspanyol Dönemine Ait Uxmal Kenti, Meksika

Bu arkeolojik sit alanı, Maya sanatını ve kültürünü tam anlamıyla temsil ediyor. Yucatan Yarımadası’nın Puuc bölgesinde bulunan Uxmal, MS 700 yılında kuruldu ve 25.000 civarında bir nüfusa sahipti.
Kayıt yılı: 1996
Sintra Kültürel Peyzajı, Portekiz

Portekiz’in kültürel peyzajında Kraliyet Sarayı, Pena Sarayı, Quinta da Regaleira, Moorish Kalesi ve São Pedro Kilisesi gibi doğal ve tarihi alanlar bulunuyor. Regaleira malikanesi, sarmal merdivenlerle şekillenen yer altı kulelerine benzeyen Initiation Wells’e ev sahipliği yapıyor.
Kayıt yılı: 1995
Dinosaur Provincial Park, Kanada

Bu park, Dinozorlar zamanından kalma birkaç önemli fosil örneğinin keşfedildiği bir alan. Bölge ayrıca olağanüstü estetik değere sahip büyüleyici çorak arazilere ve nehir kıyısı yaşam alanlarına sahip.
Kayıt yılı: 1979
Aragon’un Mudejar Mimarisi, İspanya

12. yüzyıl Mudejar mimari tarzı; Musevilik, Müslümanlık ve Hristiyanlık gibi farklı kültürlerden etkilenmiş. Santa Maria de Mediavilla de Teruel Katedrali’nin kulesi, çatısı ve fener kulesi, San Pedro de Teruel kulesi ve kilisesi ile Zaragoza’da bulunan Aljafería Sarayı’nın ayakta kalan Mudejar yapıları da dahil olmak üzere toplam 10 binadan oluşuyor.
Kayıt yılı: 1986
Ait-Ben-Haddou, Fas

Killi toprak kullanılan mimarisiyle ünlü Ait-Ben-Haddou, kökenleri 11. yüzyıla dayanan bir ‘”mahzen” veya kale duvarlarıyla korunan bir köy. En önemli Sahra Çölü ticaret yollarından biri üzerindeki konumu nedeniyle stratejik öneme sahip olduğu düşünülüyordu.
Kayıt yılı: 1987
Medina of Sousse, Tunus

Dingin bir arkeolojik kompleks olan Medina of Sousse zamanında çok önemli bir askeri ve ticaret limanıydı. Bölgenin tarihinin izleri İslam’ın ilk yüzyıllarına kadar izlenebilmektedir. Kompleks, fotoğrafta görülen Ribat da dahil olmak üzere bir dizi önemli anıta ev sahipliği yapıyor. Kale ve aynı zamanda dini bir bina olan Ribat, askeri kıyı mimarisinin muazzam bir örneği.
Kayıt yılı: 1988
Kartaca, Tunus

Byrsa Tepesi’nden görüldüğü şekliyle fotoğraflanan Kartaca kalıntıları, görkemli bir medeniyete ev sahipliği yaptığı döneme tanıklık ediyor. Bu bölgenin tarihi MÖ 9. yüzyıla kadar uzanıyor.
Kayıt yılı: 1979
Antonine Hamamları, Tunus

Antonine Hamamları, Kartaca’da arkeolojik bir sit alanıdır. Kartaca Başkanlık Sarayı’nın yakınlarında bulunan hamamların yapımı M.S. 2. yüzyılda İmparator Antoninus’un hükümdarlığı zamanında tamamlanmıştır.
Kayıt yılı: 1979
Beaumaris Kalesi, Galler

Anglesey Adası üzerindeki Beaumaris Kalesi 1284 yılında 1. Edward tarafından yaptırıldı ve UNESCO tarafından 13. yüzyıl askeri mimarisinin en iyi örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.
Kayıt yılı: 1986
Petra Antik Kenti, Ürdün

Yerlilerin Raqmu adını verdiği Petra, güney Ürdün’de tarihi ve arkeolojik bir şehirdir. Petra’nın çevresinde en eski yerleşim MÖ 7000’lere dayanıyor.
Kayıt yılı: 1985
Rapa Nui Ulusal Parkı, Şili

Bölge, 10-16. yüzyıllar arasında Polinezya yerlilerinin yaptığı Moai adı verilen dev taş heykelleriyle ünlü.
Kayıt yılı: 1995
Tac Mahal, Hindistan

Agra şehrindeki bu mermer anıtmezar, Babür imparatoru Şah Cihan tarafından karısı Mümtaz Mahal için yaptırıldı.
Kayıt yılı: 1983
Büyük Set Resifi, Avustralya

Dünyanın en zengin mercan koleksiyonu ile 1.500’den fazla balık türüne ev sahipliği yapan Büyük Set Resifi, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan manati ve yeşil deniz kaplumbağası gibi türler için sürekli bilimsel takipte tutulmaktadır.
Kayıt yılı: 1981
Victoria Şelalesi, Zambiya ve Zimbabve

Zambiya ve Zimbabve sınırında bulunan bu 108 metrelik şelale, Zambezi Irmağı’nın parçasıdır. Gezegenimiz üzerindeki en büyük şelale perdesini burada görebilirsiniz.
Kayıt yılı: 1989
Angkor, Kamboçya

Güneydoğu Asya’nın en çok bilinen arkeolojik alanlarından biri olan Angkor’da, Khmer İmparatorluğu’nun 9-15. yüzyıllar arasındaki başkentlerinin kalıntıları bulunuyor. Angkor Wat ve Bayon tapınakları dünyanın en ünlü turistik yerlerinden.
Kayıt yılı: 1992
Kaynak: https://www.msn.com/tr-tr/yasam/travel/d%C3%BCnyan%C4%B1n-d%C3%B6rt-bir-yan%C4%B1ndan-unesco-d%C3%BCnya-miras%C4%B1
www.bilimsanatyolu.com
Yorum gönder