İş stresi çalışanların alkol tüketimini artırıyor
Yeni bir araştırma, Birleşik Krallık’taki çalışanların yüzde 64’ünün iş stresi ve baskı nedeniyle daha fazla alkol tükettiğini ortaya koydu. Uzmanlar, bu eğilimin sağlık üzerinde ciddi etkiler yaratabileceği uyarısında bulunuyor.

Yeni bir araştırmaya göre, çalışanların neredeyse üçte ikisi iş kaynaklı stres ve baskılar nedeniyle daha fazla alkol tüketiyor.
Alcohol Change UK tarafından 2 bin çalışanla yapılan ankete göre, Birleşik Krallık’taki çalışanların yüzde 64’ü işle ilgili nedenlerden dolayı alkol kullandığını belirtti. Independent’in haberine göre katılımcılar, son 12 ayda alkol tüketimindeki artışın arkasında iş stresi, baskı ve kaygı olduğunu ifade etti.
Her 10 kişiden 4’ü, işle ilgili kaygılar nedeniyle alkol tüketiminin arttığını belirtirken, katılımcıların yüzde 38’i iş stresine karşı başa çıkma yöntemi olarak daha fazla içki içtiğini söyledi. Üçte birinden fazlası, işyerindeki baskı ve son teslim tarihlerinin tüketimi artırdığını bildirirken, yüzde 29’u iş güvensizliği nedeniyle daha fazla içki içmeye yöneldiğini ifade etti.

Alcohol Change UK Danışmanlık ve Eğitim Müdürü Jane Gardiner, araştırma bulgularına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
“Yaptığımız işler ne kadar farklı olursa olsun, bu araştırma, geçen yıl birçoğumuzun işle ilgili stres, kaygı, baskı ve iş güvensizliğini yönetmek amacıyla daha fazla alkol aldığını gösteriyor. Ancak alkol, yetersiz uykudan yüksek tansiyona, depresyondan akşamdan kalmalığa kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir. Kısa vadeli rahatlama sunsa da, uzun vadede stresi artırarak çıkılması zor bir döngüye neden olabilir.”
Araştırma, Alkol Farkındalık Haftası kapsamında yayımlandı. Bu yılki tema olan “Alkol ve İş”, iş ortamlarının ve baskıların alkol tüketimi üzerindeki etkilerine ve daha sağlıklı, kapsayıcı işyeri kültürlerinin nasıl inşa edilebileceğine odaklanıyor.
Ankete katılanların yüzde 80’inden fazlası, işverenlerin işyerinde alkol konusunu ele alma sorumluluğu taşıdığını düşünüyor. Bununla birlikte, her üç çalışandan biri, alkol yerine ruh sağlığı hakkında konuşurken kendini daha rahat hissettiğini ifade ediyor.
Gardiner, konuyla ilgili umut verici bir eğilime de dikkat çekti:
“Son yıllarda işyerlerinde ruh sağlığı konusunda önemli ilerlemeler gördük. Bu doğrultuda, çalışanlardan gelen alkol farkındalığı ve eğitimi talebi çok cesaret verici. Reaktif müdahale yerine önleyici ve proaktif yaklaşımlar, alkolün tabu olmaktan çıkarılmasına ve sağlığımız üzerindeki etkilerine dair daha fazla farkındalık yaratılmasına katkı sağlayacaktır.”
Kaynak: Cumhuriyet
www.bilimsanatyolu.com
Yorum gönder