Bilim ve Sanat İnsanlığın Ortak Değerleridir

71. Sait Faik Hikâye Armağanı sahibini buldu

71. Sait Faik Hikâye Armağanı sahibini buldu

Doğan Hızlan Özel Ödülü ilk kez verildi

Kısa liste 145 eser arasından seçildi

Burçe Bahadır kimdir?

1973 yılında Ankara’da doğan Burçe Bahadır, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nden mezun oldu. Pek çok belgesel projesinde metin yazarı, yapımcı ve yönetmen olarak görev aldı. 2008 yılında “Modern Zamanlar” radyo-belgesel programıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Ödülleri jürisince övgüye değer bulundu. 2016 tarihli “Refakatçi” adlı televizyon-belgesel programı ise TGC Sedat Simavi En İyi Televizyon Belgeseli Ödülü’ne ve 12. Boston Türk Belgesel ve Kısa Film Yarışması’nda belgesel kategorisinde Mansiyon Ödülü’ne layık görüldü. 2014 yılında Ölü Kadınlar Memleketi (Ayizi Kitap), 2022’de Deliliğe Zarif Bir Giriş (NotaBene Yayınları) ve 2024’te Şimdi Dönecek Dünya (İletişim Yayınları) adlı kitapları yayımlandı. Deliliğe Zarif Bir Giriş kitabıyla 33. Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazandı. Öyküleri Sözcükler, Edebiyat Haber, Öykü Gazetesi, altZine ve İshak Edebiyat dergilerinde yer aldı.

Derya Sönmez kimdir?

1980 yılında Ayvalık’ta doğan Derya Sönmez, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Öyküleri Acı Harita (Eve Doğru Bir Bakış), Yaz Öyküleri, Şiir ve Öykülerde Ayvalık seçkilerinde ve çeşitli edebiyat dergilerinde yer aldı. 2021’de yayımlanan ilk öykü kitabı Sırça Kanatlar (Sel Yayıncılık), Antalya Edebiyat Günleri kapsamında düzenlenen En İyi İlk Öykü Kitabı Ödülü’ne ve Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü’ne layık görüldü.

Sait Faik Hikâye Armağanı

1955’te yazarın annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulan Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964’ten beri Darüşşafaka Cemiyeti tarafından veriliyor. Sait Faik’in annesi Makbule Abasıyanık’ın vasiyetnamesi doğrultusunda dönemin ileri gelen edebiyat ustalarından oluşturulan jüri, o yıl içinde yazılmış en iyi hikâye kitabını seçerek “Sait Faik Hikâye Armağanı”nı veriyor.

Edebiyat dünyamızın en önemli ödüllerinden biri olan Armağan, 2012’den itibaren Darüşşafaka Cemiyeti ile Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle düzenlendi. 2025 yılında Sait Faik Hikâye Armağanı Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle Kültür Yayınları’nın yanı sıra Türkiye İş Bankası’nın da iş birliğiyle verilmeye başlandı.

İş Bankası Kültür Yayınları’nın Darüşşafaka’ya bağışı sürüyor

Sait Faik Abasıyanık’ın eserlerinin telifi 2011 yılında Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın uhdesine geçti. 1 Ocak 2025 tarihinde ise telif hakları serbest kaldı. Kültür Yayınları, bu tarihten sonra da Türk edebiyatının köşe taşlarından Abasıyanık’ın anısına saygı amacıyla, kitaplarından elde edilecek gelirden, yazarın vasiyetine uygun bir biçimde Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağış yapmayı sürdürüyor.

Spread the love

Yorum gönder